Mun mielestä on ihanaa kutsua ystäviä syömään. Siksi kutsuttiin miehen kanssa mun paras ystävä miehineen syömään meille viime viikonloppuna. Ruokalistalta löytyi kuoharia, nachoja guacamolen ja tsatsikin kanssa, valkosipulietanoita hyvän leivän kanssa, pippuripihviä maustettujen lohkoperunoiden, marinoidun artisokan ja mozzarellasalaatin kanssa, sekä jälkkäriksi roseekuohuviinihyytelöä mansikoilla ja suklaafondueta lisukkeiden kera.

1253286223_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Guacamole

  • 2 avocadoa
  • ½ limen mehu
  • 1 kaltattu tomaatti kuutiona
  • ½ chilipalko (siemenet poistettuna)
  • ½ punasipuli kuutioituna
  • 1 valkosipulinkynsi murskattuna
  • 3rkl hienonnettua korianteria
  • suolaa ja mustapippuria

Soseuta avocadot limemehun kanssa kulhossa. Lisää loput aineksista ja sekoita hyvin. Painele muovikelmu varovaisesti tahnan pintaan ja kääri muoviin koko kulho. Anna maustua jääkaapissa väh. ½h. Tarjoile nachojen kanssa.

Tuo tsatsikidippi oli valmis maustesekoitus, jota laitoin 1½tl kermaviilipurkilliseen, ja pilkoin mukaan pienen puoliskan punasipulin

1253286252_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Valkosipulietanat

  •  24 etanaa (eli 6 etanaa per ruokailija)
  • 150g suolaista voita
  • 4-5 valkosipulin kynttä (mä laitoin ehkä reilummin)
  • ½dl hienonnettua persiljaa
  • ½dl raastettua parmesaania
  • hyvää vaaleaa leipää

Tee etanat etanapannuihin tai pieniin annosvuokiin. Valuta etanat lävikössä ja lado pannuihin. Sekoita voihin kaikki mausteet. Nosta teelusikalla nokare jokaisen etanan päälle. Paista uunissa 250C n.10 min. Tarjoa lisänä hyvää vaaleaa leipää. Leivälle oli vielä lisäksi taivaallisen hyvää valkosipulilevitettä, joka on tehty rahkasta ja voista, ohje löytyy tästäkin blogista.

1253286371_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

 Pippuripihvit konjakkikastikkeella

  • 4 x 150g ulkofilettä eli n.600g lihaa
  • rosee-, viher- ja mustapippuria
  • suolaa
  • öljyä ja voita paistamiseen

Murskaa pippurit morttelissa ja pyörittele pihvejä pippurimurskassa. Paista pannulla sopivan kypsäksi. 

Konjakkikastike

  • 2dl demi-glace kastikepohjaa (Portti tai HK)
  • 2dl kermaa
  • 2rkl konjakkia
  • 100g pippurituorejuustoa
  • 1rkl Maizena-suurustetta

Laita kaikki kastikkeen ainekset suurustetta lukuunottamatta kattilaan ja kuumenna. Sekoita suuruste kylmään vesitilkkaan ja lisää kastikkeeseen. Sekoita hyvin ja anna kiehahtaa niin, että kastike sakenee.

Maustetut lohkoperunat

  • n.6 isoa rosamunda perunaa
  • 1dl hyvää oliiviöljyä
  • valkosipulia murskattuna
  • suolaa
  • chilijauhetta
  • perunamaustetta

Pese perunat ja leikkaa ne isoiksi lohkoiksi. Sekoita keskenään öljy ja mausteet ja sekoita se hyvin perunoihin. Lado perunat uunivuokaan ja paista 200 asteessa n.45 minuuttia.  

Mozzarellasalaatti

  • 1pkt mozzarellaa viipaloituna
  • oliiviöljyä (käytin valkosipulilla maustettua)
  • tuoretta basilikaa
  • valkosipulia murskattuna
  • ½ limen mehu
  • rucolaa
  • muuta salaattia
  • sugar snaps- herneenpalkoja
  • ½ punasipulia renkaina

Marinoi mozzarella hyvissä ajoin. Sekoita keskenään öljy, limenmehu, silputtu basilika ja valkosipuli ja vielä halutessasi ripaus suolaa. Anna mozzarellan marinoitua vähintään neljä tuntia marinadissa. Revi lautaselle rucolaa ja muuta salaattia, asettele päälle marinoitua mozzarellaa, kiehautettuja herneenpalkoja ja punasipulia. Ripottele päälle hieman juuston marinadia kastikkeeksi.

Lisukkeena oli tosiaan myös marinoitua artisokansydäntä, joka oli Citymarketin palvelutiskiltä suoraan ostettu. Ihan hyviä olivat, hieman ehkä liian etikkaisia. Mutta voi olla että niitä tulee ostettua uudemmankin kerran.

1253286482_img-d41d8cd98f00b204e9800998e 

Roseeshamppanjamansikkahyytelö

  • 3dl sokeria
  • 3dl vettä
  • 375 g pakastemansikoita
  • 5dl roseekuohuviiniä
  • 7 liivatelehteä

Laita liivateet pehmenemään kylmään veteen. Keitä sokeria ja vettä kunnes sokeri on kokonaan liennut. Lisää sokeriveteen jäiset mansikat. Ota sokerilientä hieman toiseen kattilaan, purista liivatteista ylimääräinen vesi pois ja liota liivatteet nesteeseen. Lisää se koko kattilalliseen sokerimansikkaseosta. Lisää kädenlämpöiseen seokseen kuohuviini ja laseihin. Tästä ohjeesta tuli kuusi tuollaista kuvassa olevaa lasillista, annokset olivat kohtuusuuria.

1253286495_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Suklaafondue

  • 200g tummaa suklaata
  • 1dl kermaa
  • 2cl kahvilikööriä

Paloittele suklaa kattilaan ja anna sulaa, lisää kerma. Sekoita tasaiseksi ja lisää kahvilikööri mausteeksi. Meillä oli fondueeseen dipattavana vaahtokarkkeja, pikkumarenkeja, tummia- ja vaaleita viinirypäleitä, banaania, ananaskirsikoita, päärynää ja cantaloupemelonia. Ai juu ja mansikoita.

Toivottavasti vieraille maistui ruoka ja juoma. Etanoiden kanssa oli yhdysvaltalainen kuiva valkkari, pihvien kanssa Seriti- punaviiniä ja jälkkärin kanssa oli ENVY-kuohuviiniä.