Heh, jotkut muistaa päivittää joululeivonnaiset joulunaikaan, jotkut vasta helmikuussa. Minä kuulun jälkimmäiseen ryhmään... :D Oli kuinka oli, tälläsia juttuja tein jouluksi...

1265650199_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Taatelikakku (kuvassa etualalla)

  • 1pkt taatelia
  • 3dl vettä
  • 1½dl sokeria
  • 200g voita
  • 2 munaa
  • 1tl leivinjauhetta
  • 1tl soodaa
  • 2tl vaniljasokeria
  • 3½dl vehnäjauhoja

Laita taateli, vesi ja sokeri kattilaan ja keitä niin kauan, että taateli on sulanut tasaiseksi seokseksi. Lisää seokseen sulatettu voi ja anna jäähtyä. Lisää jäähtyneeseen taateli-voiseokseen munat hyvin sekoittaen. Sekoita keskenään kuivat aineet ja lisää taateliseokseen. Voitele ja korppujauhota vuoka ja kaada massa kakkuvuokaan. Paista 175 asteessa n.1h. Anna jäähtyä vuoassa ja kumoa varovasti jäähtyneenä.

Hedelmäkakku (kuvassa takana)

  • 200g voita
  • 2½dl sokeria
  • 3 munaa
  • 4dl jauhoja
  • 1tl leivinjauhetta
  • 1dl kermaa (tai maitoa)
  • 2tl vaniljasokeria
  • 2-4dl kuivattuja hedelmiä, esim. korintteja, appelsiininkurota jne.

Voitele ja korppujauhota kakkuvuoka. Vatkaa rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää muna kerrallaan hyvin vatkaten. Sekoita kuivat aineet ja kuivatut hedelmät keskenään. Lisää voi-sokerivaahtoon kuivat aineet ja kerma vuorotellen ja sekoita taikina tasaiseksi. Kaada taikina vuokaan ja paista 175 asteessa n.1h.

1265650299_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Hetitehtävät piparit (n.60kpl)

  • 2 1/4dl sokeria
  • 2 pientä munaa
  • 200g voita sulatettuna
  • ½dl siirappia
  • 2½tl kardemummaa
  • 1½tl soodaa
  • 1½dl perunajauhoja
  • 4½dl vehnäjauhoja

Sekoita sokeri ja munat kulhossa kevyesti. Lisää sula voi, siirappi ja mausteet. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan. Jos taikina tuntuu kovin löysältä, lisää ½-1dl jauhoja vähän kerrallaan. Tämän taikinan voi leipoa vaikka heti jos on kärsivällisyyttä, suosittelen kuitenkin pitämään jääkaapissa edes 15minuuttia, jolloin se on helpompaa käsitellä.

Jaa taikina esim. neljään osaan ja kaulitse se osa kerrallaan ohkaiseksi levyksi. Ota haluamallasi muotilla kuvioita ja paista ne pellillä uunissa 200 asteessa n.7 minuuttia.

Tämä on ehkä maailman helpoin taikina, koska tässä ei tarvitse keitellä mitään. Kaikki vain sekaisin, ja hyvä taikina tulee. Tällä reseptillä on jo mun mumma tehnyt piparit aina jouluksi, joten hyvin toimii. :)

1265650313_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Karjalanpiirakat (n.70kpl)

Taikina:

  • ½l vettä
  • 60g voita sulana
  • 1rkl suolaa
  • 250g vehnäjauhoja
  • 500g ruisjauhoja

Sisus:

  • 1 3/4 dl vettä
  • 50g voita
  • 300g puuroriisiä
  • 1½l maitoa
  • vajaa ruokalusikallinen suolaa

Taikinaa varten lämmitä vettä hieman, luota sitten suola ja lisää voi lämpöiseen veteen. Lisää jauhot vähän kerrallaan ja sekoita taikinaksi. Pyöritä taikina pöydällä pötköksi ja leikkaa siitä pieniä palasia. Taputtele palaset pöydällä littanoiksi kakkusiksi. Kauli kakkuset (pulikalla) ovaalin muotoiseksi piirakkapohjaksi. Käytä kaulitsemisen aikana tarpeeksi (vehnä)jauhoja, jottei ohuet pohjat jää pöytään kiinni.

Puuroa varten lämmitä vesi kattilassa kiehuvaksi ja lisää voi ja odota että se sulaa veteen. Lisää sitten maito, kuumenna taas kiehuvaksi ja lisää huuhdotut puuroriisit. Keitä kunnes koostumus on sopivaa ja mausta suolalla. Anna jäähtyä hyvin. Ota puuroa erä kerrallaan erilliseen kuppiin ja riko yksi kananmuna puuron sekaan ja sekoita hyvin.

Laita puuroa n.1rkl kaulitulle pohjalle. Taita sivut puuron päälle ja rypytä. Nostele piirakat pellille, johon on ripoteltu vehnäjauhoja ja paista uunissa 300 asteessa n.7-10 minuuttia tai kunnes ne alkavat saada vähän väriä. Kippaa kypsät piirakat pois pelliltä ja voitele voisulalla (tai maito-voiseoksella). Anna jäähtyä hieman ja eiku ääntä kohti. :)

Maailman parhaat piirakat, ai että!