Meille tuli poikaystävän kanssa maaliskuun lopussa kuusi vuotta yhteistä aikaa täyteen. Kuten edellisenäkin vuotena, rakas ystäväpariskunta käskettiin meille illalliselle.

Naposteltavaksi ennen alkuruokaa tein riisipalleroja, joista tosin unohtui ottaa kuva. Niitä dipattiin basilikaiseen jogurttikastikkeeseen ja sweetchili-kastikkeeseen.Kaverina oli kurkku- ja porkkanatankoja.

RIISIPALLEROT

  • puuroutuvaa riisiä (4:n hengen ohjeella keitettynä)
  • ½ sipuli
  • 1 muna
  • ½dl parmesaaniraastetta
  • valkosipulirouhetta
  • 50g mantelirouhetta
  • suolaa
  • korppujauhoa leivitykseen
  • öljyä

Keitä riisi suolalla maustetussa vedessä kypsäksi. Sekoita kulhossa riisin sekaan silputtu sipuli, muna, parmesaaniraaste ja mantelirouhe. Mausta valkosipulirouheella (myllystä) ja suolalla. Pyöritä riisimassasta kämmenenpohjassa pieniä palluroita ja pyöritä ne sitten korppujauhoissa. Meidän toinen vieraista on keliaakikko, joten korppujauhojen sijaan mä leivitin tällä kertaa polentajauhoilla ja kyllä tuokin toimi. :) Leivityksen jälkeen paista pannulla runsaassa öljyssä ruskeaksi joka puolelta. Tarjoa hyvien dippikastikkeiden kanssa.

Alkuruuaksi tarjosin lämmintä kurkkuavocadokeittoa.

1270288593_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Anteeksi kauhea kuva, inohdin ottaa omasta lautasesta kuvan ja tämä on mieheni santsilautasesta otettu kuva, siksi niin sotkuinen...

LÄMMIN KURKKUAVOCADOKEITTO (ohje Glorian ruoka ja viini)

  • 1 tuore kurkku
  • 2 kypsää avocadoa
  • 1 sipuli
  • 2rkl öljyä
  • 4dl kasvislientä
  • ripaus mustapippuria
  • suolaa
  • 1-2dl kuohukermaa
  • 1-2rkl hienonnettua ruohosipulia

Paloittele kurkku, halkaise ja kuori avocadot. Paloittele avocadon hedelmäliha. Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota sipulia öljyssä kattilassa hetki. Lisää kurkku ja kuullota viitisen minuuttia. Kun kurkkua kuullotetaan vain hetku, sen maku säilyy raikkaana. Lisää avocado ja kasvisliemi ja keitä n.5 minuuttia. Soseuta keitto sauvasekoittimella. Mausta pippurilla maun mukaan. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Lisää kerma keittoon ja kuumenna. Sirottele annosten päälle ruohosipulia.

Keiton kanssa tarjosin pieniä mätileipiä, joista jäi myös kuva ottamatta...Ohje myös samaisesta lehdestä.

PIENET MÄTILEIVÄT

  • 1 pieni sipuli
  • 3.4 viipaletta saaristolaisleipää
  • voita
  • ½prk smetanaa
  • 50g siian- tai muikunmätiä

Kuori ja hienonna sipuli erittäin pieneksi. Voitele leivät voilla. Sivele reilusti smetanaa leiville. Lusikoi mäti smetanan päälle. Sirottele sipuli leiville. Tarjoa keiton kanssa.

Pääruuaksi oli edelleen samasta lehdestä otettu ruoka.

1270288859_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

CHILILLÄ JA ILMAKUIVATULLA KINKULLA PEITELTY LOHI

  • 600-800g lohifilettä
  • 4 viipaletta ilmakuivattua kinkkua
  • vajaa 1tl suolaa
  • 2-3tl sambal oelekia
  • 8 timjaminoksaa

Poista fileestä nahka ja tarvittaessa rasvaista vatsalievettä. Leikkaa filee neljäksi annospalaksi. Paloittele kinkkuviipaleet muutamaan osaan. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Sirottele kevyesti suolaa ja sivele sambal oelek kalapalojen pintaan. Aseta timjaminoksat ja kinkut päälle. Aseta kalat esim. uunivuokaan ja kypsennä 200 asteessa n.20 minuuttia.

Annoksen kanssa lisäkkeenä on Skoonen perunoita ja fenkolihöystöä.

FENKOLIHÖYSTÖ

  • 500g salaattifenkolia
  • 1 sipuli
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 4 kypsää tomaattia
  • 3rkl aurinkokuivattuja tomaatteja
  • 2rkl oliiviöljyä
  • 1dl kuivaa valkoviiniä
  • ripaus suolaa
  • mustapippuria myllystä

Suikaloi fenkoli. Kuori ja viipaloi sipuli. Kuori ja murskaa valkosipulinkynnet. Kuutioi tomaatit ja aurinkokuivatut tomaatit. Kuullota fenkolia ja sipulia paistokasarissa n.20 minuuttia eli kunnes fenkoli on lähes kypsää. Lisää valkosipuli, tomaattikuutiot ja kuivatut tomaatit kasariin. Lisää myös valkoviini. Hauduta vielä viitisen minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla oman maun mukaan.

SKOONEN PERUNAT

  • 8 perunaa
  • 3 salottisipulia
  • 2rkl voita
  • 1½dl maitoa
  • 1dl kuohukermaa
  • 1tl suolaa
  • ½tl mustapippuria myllystä

Pese ja kuori perunat. Leikkaa ne pieniksi kuutioiksi. Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota perunoita ja sipuleita pannussa voissa keskilämmöllä n. 10 minuuttia. Lisää maito ja kerma pannuun. Jatka kypsentämistä miedolla lämmöllä 15 minuuttia tai kunnes perunat ovat kypsiä. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

Jälkkäriksi tein aivan sairaan hyvää moussea...

1270289035_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

KAHVIMOUSSE (ohje Alko.fi)

  • 2 liivatetta (ja vettä liotukseen)
  • 150g valkosuklaata
  • 4 keltuaista
  • 50g tomusokeria
  • 4tl espresso-pikakahvijauhetta
  • 2dl kuohukermaa
  • 4 veri- tai tavallista appelsiinia
  • suklaalastuja

Pehmennä liivatteet kylmässä vedessä. Lohko suklaa ja sulata se vesihauteessa tai mikrossa. Vaahdota keltuaiset kulhossa vesihauteen päällä tomusokerin ja kahvijauheen kanssa. Lämpö tekee vaahdosta kuohkeaa. Ota kulho pois heuteesta ja lisää vatkaten joukkoon sulatettu suklaa. Purista liivatteista pois enin vesi. Sulata liivatteet nopeasti kattilassa ja sekoita ne suklaavaahdon joukkoon. Sulamisessa menee vain pari sekuntia. Kääntele lopuksi suklaavaahdon sekaan vaahdotettu kerma. Kaada seos annoslaseihin (tai isompaan kulhoon, ihan kuinka vain) ja anna hyytyä kylmässä väh. 6h tai yön yli. Kuori ja leikkaa appelsiinit nahattomiksi paloiksi. Koristele annokset appelsiinilla ja suklaalastuilla juuri ennen tarjoilua.