Mun äitin puolelta mumma tuli Karjalasta, joten karjalalainen ruokakulttuuri on vaikuttanut meidän syömisiin aika vahvasti. Mumma kuoli jo kahdeksan vuotta sitten, mutta edelleen leivon pyörösiä, aitoja karjalanpiirakoita ja kunnon karjalanpaistia niinkuin mumma on aina tehnyt. Mun mielestä on kunnia saada jatkaa karjalaisten ruokaperinteitä täällä Länsi-Suomessa, eihän omia juuriaan saa unohtaa. :)

1239366760_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Pyöröset n.15kpl

  • 2½ kahvikupillista kädenlämpöistä vettä (n.3 3/4dl)
  • 25g hiivaa
  • 500g ruisjauhoja
  • 500g vehnäjauhoja
  • 1tl suolaa
  • n.5 perunasta valmistettu muusi
  • sulatettua voita voiteluun

Liota hiiva veteen. Lisää vähitellen jauhot joihin on sekoitettu suola ja alusta taikina käsistä irtoavaksi. Anna taikinan kohota n.½h lämpimässä paikassa liinan alla. Leivo sitten taikinasta pötkylä ja leikkaa se n.15 palaan. Paina palaset littanoiksi, voit myös painaa lasinpohjalla tai muulla sellaisella pienen syvänteen taikinaan. Laita syvennykseen iso ruokalusikallinen valmista muusia. Anna kohota pellillä liinan alla vielä hetki. Paista uunissa 200 asteessa n.15 minuuttia, tai kunnes muusi on paikoitellen kauniin ruskeaa ja pohja kolahtaa peltiä vasten sitä nostettaessa. Voitele pyöröset sulalla voilla uunista tulleena. Nauti kylmän maitolasillisen kanssa.