Tällä useissa ravintoloissakin tarjoiltavalla herkulla ei ole yhtä tiettyä alkuperää, vaikka ranskankielinen nimi tällä onkin. Crème brûlee tarkoittaa poltettua kermaa, ja tässä vanukkaassa onkin päällä ihanan rapea sokerikuori. Sisältä siis pehmeä, päältä kova. Usein tätä on tullut ravintolassa nautittua, mutta itse en ole koskaan ennemmin tätä tehnyt. Sain joululahjaksi poikaystävältäni polttimen, siis sen jolla tämänkin pinta poltetaan. Siitä inspiroituneena vihdoinkin sain aikaiseksi tehdä tätä, ja herttin tähäre notta oli hyvää! <3 Itse tein pohjalle kahvisiirapin, kun en itse massaa halunnut sen kummemmin maustaa.

1306151731_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

CRÉME BRÛLÉE (6 ann.)

  • 3dl kermaa
  • 2dl maitoa
  • 1 vaniljatanko
  • 8 keltuaista
  • 1dl sokeria

KAHVISIIRAPPI

  • 1dl hyvää kahvia
  • 1dl sokeria

Tee ensin kahvisiirappi. Laita ainekset kattilaan ja anna kiehua hiljalleen niin kauan, että seos on muuttunut siirapiksi. Pidä lämpimänä.

Laita kerma, maito ja vaniljatangon siemenet kattilaan. Kuumenna hitaasti lähes kiehuvaksi. Vatkaa sillä välin keltuaiset ja sokeri. Lisää kermamaito-seos munavaahtoon pienissä erissä koko ajan vatkaten. Poista kaikki kuplat ja vaahto seoksen pinnalta. Lusikoi kahvisiirappia vuokien pohjalle ja kaada seos päälle. Aseta vuoat uunipellille ja kaada lähes kiehuvaa vettä pellille noin puoleenväliin vuokia. Paista 170 asteessa uunissa noin puoli tuntia kunnes seos on reunoilta hyytynyt, mutta yhä hiukan tutiseva keskeltä. Jäähdytä vanukkaat huoneenlämpöisiksi ja siirrä jääkaappiin odottamaan tarjoilua. Ripottele juuri ennen tarjoilua vanukkaiden pinnalle ruokosokeria ja karamellisoi kaasupolttimella tai muutama minuutti uunin grillivastuksen alla.

1306151707_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

1306151720_img-d41d8cd98f00b204e9800998e