Joulukuussa 2010 mittariin tuli neljännesvuosisata. Sitä nyt ei juhlistettu mitenkään ihmeellisesti, kavereiden kanssa vain kahviteltiin...Pöydässä oli suolaisena pikkupitsoja ja makeana palana vaahterasiirappipikkuleipiä ja Baileys-juustokakkua, jossa tosin baileysin korvasin kahvilla, koska ystäväni oli raskaana silloin. :)

1302429578_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Näissä pikkupitsoissa oikaisin ja käytin valmista Sara Lee Pizza kit pohjaa.

PIKKUPITSOJEN TÄYTE

  • 2 munaa
  • ½dl tomaattisosetta
  • 1½dl ruokakermaa
  • 300g savupalvirouhetta
  • 1 punainen paprika kuutiona
  • 4dl juustoraastetta
  • 1tl chilijauhetta
  • mustapippuria
  • basilikaa

Riko munien rakenne kulhossa. Sekoita kaikki loput ainekset munien sekaan. Laita täytettä pikkupitsojen päälle ja paista 225 asteessa n.10-20 minuuttia.

Koska joukossamme on yksi keliaakikko, tein näitä pitsoja myös riisijauhopohjilla, näyttävät melkein valkoisilta. :)

1302429591_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

1302429608_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

BAILEYS-RICOTTA JUUSTOKAKKU

Pohja:

  • 200g Digestive-keksejä
  • 100g voisulaa
  • 1kl tummaa kaakaojauhetta

Täyte:

  • 3prk (à 200g) ricottaa tai maustamatonta tuorejuustoa
  • 2½dl sokeria
  • 4 munaa
  • 2tl vaniljasokeria
  • 125g smetanaa
  • ½dl Baileysia tai espressoa
  • 100g tummaa suklaata pieninä paloina

Päälle:

  • 200g ranskankermaa
  • 2rkl sokeria

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Tee pohja. Murskaa keksit ja sekoita ne voisulan ja kaakaojauheen kanssa. Painele seos voidellun, irtopohjaisen vuoan pohjalle ja reunoille. Nosta vuoka jääkaappiin jähmettymään täytteen valmistumisen ajaksi.

Valuta ricotasta vesi pois siivilässä. Laita ricotta kulhoon ja vatkaa juusto sähkövatkaimella sekaisin. Sekoita joukkoon sokeri ja jatka vatkaamista, kunnes sokeri sekoittuu ricottaan. Lisää munat seokseen yksitellen vatkaten. Lisää vaniljasokeri, smetana ja likööri/kahvi. Kääntele seokseen suklaapalat. Kaada seos pohjan päälle ja paista uunissa n. 45 minuuttia. Katkaise uunista virta ja anna kakun kypsyä jälkilämmössä, uuninluukku hieman raollaan n.1h.

Tee päällys sekoittamalla aineet keskenään. Levitä päällyste kakulle. Peitä kakku kevyesti kelmulla ja nosta kakku jääkaappiin hyytymään vähintään neljäksi tunniksi.

Tästäkin kakusta tein gluteenittoman version pieneen irtopohjavuokaan.

 

1302430680_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

VAAHTERASIIRAPPIPIKKULEIVÄT

  • 200g voita
  • 1 1/4dl sokeria
  • 3 keltuaista
  • 3rkl vaahterasiirappia
  • 1tl soodaa
  • 1tl vaniljasokeria
  • 200g hasselpähkinärouhetta
  • 3½dl vehnäjauhoja

Vaahdota voi ja sokeri. Lisää keltuaiset ja vaahterasiirappi, ja lopuksi keskenään sekoitetut kuivat aineet ja pähkinärouhe. Koveta taikinaa jääkappissa 10 minuuttia. Muotoile taikinasta kaksi n.3cm halkaisijaltaan olevaa pötköä ja nosta kelmutettuna pakastimeen vähintään puoleksi tunniksi. Leikkaa tangosta 1cm paksuisia siivuja ja paista 200 asteessa keskitasolla n.12 minuuttia.

Näistä kekseistä ei kyllä tullut mitenkään lemppareita itselleni, vaahterasiirappi ei maistunut yhtään ja pähkinä taas dominoi maullaan. Syötäviä kyllä, mutta ei vastannut mun mielikuvia. :)